De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag licht lager geopend. De andere Europese beurzen lieten bij het begin van de handel een gemengd beeld zien.
In Amsterdam waren beleggers niet onder de indruk van de kwartaalcijfers van Ahold en ging SBM Offshore in de uitverkoop door problemen in Brazilië.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,3 procent lager op 405,70 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 658,34 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt noteerden vlak. De CAC40-index in Parijs verloor 0,1 procent nadat bleek dat de Franse consumentenuitgaven in april onverwacht zijn gedaald.
In Amsterdam stond SBM Offshore onderaan de AEX met een min van 6,5 procent. Beleggers schrokken van de bekendmaking dat de maritiem dienstverlener het Braziliaanse olieconcern Petrobras om opheldering heeft gevraagd over mogelijke uitsluiting bij biedingen voor olievelden.
Ahold zette de daling voort en verloor meer dan 2 procent. Het supermarktconcern zag de omzet dalen met 2,5 procent in het eerste kwartaal tot 9,8 miljard euro. Volgens bestuursvoorzitter Dick Boer was “de trend in de omzetontwikkeling in lijn met het voorgaande kwartaal en min of meer vergelijkbaar met vorig jaar” en stonden de inkomsten onder druk van lage inflatie en volumes. Het aandeel zakte een dag eerder al 3 procent.
Op de lokale markt maakte Kardan een koerssprong van ruim 12 procent na een handelsbericht. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij wist in het eerste kwartaal weer terug te keren naar winst. SnowWorld klom meer dan 2 procent. De uitbater van skihallen heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar 2 procent meer skiërs over de vloer gehad. De omzet lag desondanks slechts een fractie hoger op 18,4 miljoen euro.
In Frankfurt zakte Hugo Boss ruim 3 procent. Grootaandeelhouder Permira kondigde aan een belang van 5,6 procent te hebben verkocht in het Duitse modebedrijf.
De euro was 1,3624 dollar waard, tegen 1,3620 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 104,25 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs tot 110,36 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl